Urban Oasis van Nico Wissing op DRU Industriepark

Nico Wissing heeft zich er vier jaar voor ingespannen. Nu is het zover: zijn concept voor een Stadspark 2.0 krijgt in de Achterhoek gestalte. Het prototype van dit revolutionaire ontwerp komt op het DRU Industriepark. Er verrijst daar in de tweede helft van 2019 een innovatief stadspark, een ‘oase’ waar natuur, kunst en techniek samenkomen. Voor de ontwikkeling van Urban Oasis gaat Hybrid Landscape BV van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra samenwerken met andere Achterhoekse bedrijven en toonaangevende wetenschappers zoals hoogleraar biomimicry Bob Ursem. Daarmee zetten zij de Achterhoek op de kaart als innovatieve regio die slimme oplossingen bedenkt en toepast voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van leefbaarheid in de stad. De provincie investeert de helft en de bedrijven samen de andere helft, bij elkaar zo’n 1,2 miljoen. Achterhoek2020 ondersteunt het project van harte, mede omdat het een fantastische praktijkplek biedt voor mbo-studenten en (internationale) studenten aantrekt.

Slim stadspark
Wat is er zo baanbrekend aan Urban Oasis? Wissing, de nationaal én internationaal gelauwerde landschapsarchitect en groenkunstenaar: “Wereldsteden hebben dringend behoefte aan oplossingen voor de gigantische vervuiling waarmee ze kampen. De Urban Oasis is in staat om grote hoeveelheden vervuilde lucht te zuiveren en om van regenwater drinkwater te maken.” Kortom: een eiland middenin de grote stad, waar je je ontspant tussen het groen, op Dutch Design meubelen. Een hippe ontmoetingsplek waar je kunt vergaderen en je telefoon met solartechniek oplaadt. Een ‘place to be’ middenin, maar ook weg van de drukte, waar mensen zich laven aan een gezonde, groene omgeving die tegelijkertijd ‘high tech’ is. Er zijn bomen en planten die fijnstof filteren, bloemen voor het vergroten van de biodiversiteit en gesteenten die CO2 absorberen. Allerlei slimme apparatuur, zoals luchtzuiverende membranen, is in een soort pergola verwerkt. Sensoren scannen de luchtkwaliteit en andere parameters en zetten het systeem automatisch aan het werk. Via een app kan iedereen meekijken met de prestaties van het slimme stadspark.

Innovatieve Achterhoek
Waarom in de Achterhoek? Wissing: “De Urban Oasis komt in de Achterhoek omdat wij hier laten zien dat we samen slimme oplossingen bedenken én neerzetten. We bouwen eerst een kleine variant van 300 vierkante meter waarmee we, zeker weten, internationale belangstelling gaan trekken. Van stedenbouwkundigen en studenten tot universiteiten en bedrijven. De bedoeling is om het ontwerp op te schalen met een factor tien, of honderd – het is een modulair systeem. Studenten en wetenschappers van over de hele wereld zijn welkom om te leren en mee te ontwikkelen.”
Ruim twintig veelal Achterhoekse bedrijven en diverse opleidings- en kennisinstituten werken samen om de droom van Wissing waar te maken, zoals TU Delft, hogeschool Van Hall Larenstein,  Graafschap College en AOC Oost. Ook kinderen van basisscholen worden betroken om hen bewust te maken van hoe de natuur werkt en wat de mens daarmee kan. “Een kind dat in de stad opgroeit, heeft weinig affiniteit met ‘natuur’. Natuur is immers National Geographic, voedsel koop je als kant-en-klare maaltijd, dieren zijn knuffels. Maar kinderen zijn de volwassenen van straks die keuzes maken over natuur, voedsel en energie. Ook voor hen is hier veel te leren en te beleven” aldus Wissing.

 

Ruim vier miljoen extra voor Achterhoekse economie

De Achterhoek ontvangt voor de periode 2018 tot 2020 zo’n drie miljoen euro extra vanuit het subsidieprogramma Gelderse Gebiedsopgave, waarmee de provincie de economie van de Gelderse regio’s wil versterken. Daarnaast is er nog 1,5 miljoen gereserveerd als aanvulling op de Regiodeal die de Achterhoek met het Rijk wil sluiten. In totaal krijgt de Achterhoek daarmee 10,5 miljoen euro uit de middelen van de gebiedsopgave.
In 2016 is zeven miljoen toegekend aan de Achterhoek. Hiermee zijn onder andere de projecten Smart Business Center, Smart Technical Eduation, Smart Mobility as a Service en Urban Oasis (mede) gefinancierd. Ook projecten als Zon op Erf, De Groene Kunstmestfabriek, Achterhoek 2020Jong en de EuregioAcademie ontvingen een bijdrage. De Achterhoek zal met de gelden uit de Gebiedsopgaven projecten financieren die passen binnen de thema’s van de Agenda2030: Economie & Talent, Wonen & Zorg, Mobiliteit & Vervoer en Energie & Agro.

Gedeputeerde op fietswerkbezoek in Achterhoek

Gedeputeerde Michiel Scheffer maakt 16, 17 en 18 juli 2018 een fietstoer langs de fietsindustrie in Gelderland. Op 17 juli was hij in de Achterhoek en bezocht Van Raam in Varsseveld en Basil in Ulft. Op zijn eigen fiets doet hij bedrijven aan die fietsprovincie Gelderland een gezicht geven. Bedrijven op het gebied van ‘fietsen maken’ (industrie) en ‘fietsgebruik’ (mobiliteit). Professor Gert-Jan Hospers van de Radboud Universiteit begeleidt Michiel Scheffer. De fietstoer is een verdieping van zijn onderzoek ‘De kracht van de Gelderse industrie’. Lees meer

Bron: provincie Gelderland

 

Michiel Scheffer bij industriekampioenen Achterhoek

Gedeputeerde Michiel Scheffer bracht op 11 juli 2018 een werkbezoek aan Hencon in Ulft en Ubbink in Doesburg. Hij ging met de ondernemers in gesprek over de samenwerking en kennisdeling tussen industriebedrijven in de Achterhoek.  

Duurzame innovatie
Hencon en Ubbink zijn wereldspelers in een specialistische markt. Met meer dan 50 jaar ervaring is Hencon uit Ulft een wereldwijde leverancier van bemande én onbemande voertuigen voor de aluminiumindustrie. Ubbink in Doesburg werkt aan slimme innovaties voor een gezond binnenklimaat voor gebouwen, zoals rookgasafvoer en lucht- en waterdicht bouwen. Samen met andere industriebedrijven maken zij werk van duurzame innovatie in de Achterhoek.

Groene Industrie
Gelderland is vorige week uitgeroepen tot meest ondernemende regio in Europa voor zijn duurzame innovatieklimaat. De Smart Industry-regio Achterhoek levert hieraan een belangrijke bijdrage, zegt Michiel Scheffer: ‘Door samen te werken en kennis te delen over duurzaam ondernemen maken industriebedrijven in de Achterhoek werk van een groene industrie: een slimme en schone industrie waarin afval de nieuwe grondstof is’.
Lees meer

Bron: provincie Gelderland

Nieuw: De Achterhoekse vlag!

De gloednieuwe Achterhoekse vlag is gepresenteerd op de premièredag van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde in bijzijn van de ontwerper, Paul Heutinck, oud voorman van Normaal Bennie Jolink, burgemeester van de Gemeente Oost-Gelre Annette Bronsvoort, topvolleybalster Lonneke Sloetjes en projectleider en oud topschaatser Stefan Groothuis. De vlag zal direct een prominente rol krijgen en wappert komende dagen op het grootste festival van Nederland, de Zwarte Cross.

Sinds mensenheugenis heeft de Achterhoek het zonder echte eigen vlag moeten stellen, maar aan deze vlaggeloosheid is eindelijk een einde gekomen!

De ontwerpwedstrijd, georganiseerd door Grolsch, Zwarte Cross en Stichting Pak An, heeft bijna 500 inzendingen opgeleverd. Vervolgens zijn er door een publieke stemronde 380.000 online stemmen uitgebracht, die de 500 inzendingen hebben teruggebracht tot een top 20. De 7-koppige vakjury heeft een definitieve keuze gemaakt en het winnende ontwerp bepaald. De ontwerper van de Achterhoekse vlag is Paul Heutinck uit Winterswijk. Paul is vormgever en tevens oprichter van ‘Bandjes kieken in de Achterhoek’.

Het ontwerp: een stoere Achterhoekse Vikingvlag
Pauls ontwerp is geïnspireerd op het typische Achterhoekse coulisselandschap. De schakering van de licht groene vlakken met de donkergroene vlakken zijn een sterk gestileerde weergave van de weilanden en de bossen die de Achterhoek onder meer zo sterk kenmerken. Het atypische kruis dat gebogen tussen deze vlakken door loopt, staat voor de kronkelende wegen met bomen erlangs, die met elkaar verbonden zijn en deze vlag verbindt! Tegelijkertijd staat het ook voor de eigenzinnigheid en kracht van de Achterhoeker. De vakjury geeft aan: “Als jury waren we het er snel over eens dat de vlag krachtig moest zijn; geen slogan, geen poespas maar mooi door eenvoud zoals vlaggen zijn.”
De vlag voldoet aan de volgende eisen:
– Kracht: Het kruis als sterk symbool maar vriendelijk door zijn ronde vormen;
– Eenvoud: De eenvoud van de vlag maar waar gewenst het Achterhoekse landschap met kronkelwegen, bomenrijen en (agrarische) percelen in gezien kan worden;
– Kleur: De kleuren van de vlag gaan vloeiend op in het Achterhoekse landschap;
– Tijdloos: Mede door deze factoren is het een vlag voor heden en de toekomst.

Profvoetbalclub De Graafschap partner Achterhoekse vlag
De initiatiefnemers en partners, voetbalclub De Graafschap, Regio Achterhoek, Achterhoek Toerisme en Achterhoek2020, zijn ook erg blij met het eindresultaat. Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap: “Deze vlag brengt duidelijk het bijzondere karakter van de Achterhoek over. Het staat symbool voor het prachtige landschap, met zijn dorpen en steden. Het straalt de kenmerkende waarden van Naoberschap, eigenzinnigheid en nuchterheid van de Achterhoeker uit, maar geeft door de aparte kronkel van het kruis ook mooi het karakter en lef weer waar wij als voetbalclub De Graafschap ook voor staan.” De meeste gemeenten die aangesloten zijn bij Regio Achterhoek hebben al meerdere exemplaren besteld voor bij het gemeentehuis. Ook op andere prominente locaties in de Achterhoek zal de vlag gehesen worden.

Symbool voor de trots en een warm welkom in deze regio
Stichting Pak An geeft, als eigenaar van het ontwerp, de rechten van de vlag geheel vrij aan iedereen die de vlag wil gebruiken. De vlaggen zijn per direct te koop op het Zwarte Cross terrein en in de webshops van Grolsch en de Zwarte Cross voor een prijs van €15 (exclusief verzendkosten). De gehele opbrengt van deze verkoop komt ten goede aan Stichting Pak An, de stichting die maatschappelijk betrokken en vernieuwende Achterhoekse initiatieven helpt te realiseren. Grolsch, de Zwarte Cross en Stichting Pak An hebben als doel met de vlag de Achterhoek nog meer in positieve zin te verenigen, herkenbaarheid naar buiten uit te stralen en juist in tegenstelling tot separatistische afscheidsbewegingen een symbool te hebben dat staat voor de trots en een warm welkom in deze fantastische regio!

Bron: De Feestfabriek Alles komt goed B.V.

Achterhoek draagt bij aan circulaire economie

De transitie naar een (meer) circulair economie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van de milieu-footprint en het grondstofgebruik van onze economie. De  provincie Gelderland streeft met haar economische beleid naar een ‘slimme en schone industrie’ zonder afval. De traditioneel in Gelderland sterk verankerde maakindustrie is  een belangrijke gebruiker van grondstoffen en speelt derhalve een belangrijke rol in de transitie naar een grondstof-efficiëntere economie. Bovendien zouden slimme op ICT-gebaseerde innovaties in de maakindustrie ook een grote impact kunnen hebben op het reduceren van het materiaalgebruik in de rest van de keten en (via bijvoorbeeld slimmer onderhoud) op de levensduur van producten.

Gelderse ‘smart’ maakindustrie levert belangrijke bijdrage
Tegen deze achtergrond heeft de provincie Gelderland TNO gevraagd om een eerste verkenning uit te voeren naar de bijdrage die Gelderse smart maakindustrie levert aan een circulaire economie. Daarvoor zijn 20 Gelderse bedrijven geïnterviewd, waarbij ingezoomd is naar de wijze waarop deze bedrijven circulaire handelingsperspectieven in hun dagelijkse praktijk inzetten. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar de rol die ICT in toenemende mate speelt in dat primaire proces en naar de wijze waarop dat invloed heeft op ‘circulariteit’. Uit de interviews bleek dat de Gelderse smart maakindustrie op tal van manieren nu al laat zien dat het ‘circulair’ handelt en  daarmee ook komt tot efficiënter materiaalgebruik en circulariteit bij klanten stimuleert. Inderdaad spelen innovaties op het gebied van ICT (inzet van op afstand uitleesbare sensoren en 3D metaalprinting) hierbij een grote rol. In dit verband kunnen we (met de Ellen macArthur Foundation) spreken van ‘intelligent assets’. De producent weet op elk moment waar, wanneer en in welke toestand producten zich bevinden. Deze informatie helpt om andere (circulaire) keuzes te maken voor onderhoud, hergebruik, en vervanging.
Lees het gehele rapport

Bron: TNO
Foto: Provincie Fryslân

 

 

Mijn ideale (duurzame) school

Draagt de school in jouw buurt of gemeente bij aan een duurzamere toekomst? Wijs haar dan op het project ‘Mijn ideale school’. Provincie Gelderland zoekt basisscholen die willen werken aan een groenere en meer duurzame schoolomgeving. In dit project bedenken leerlingen zélf een plan om hun school te verduurzamen. Uit de inzendingen kiest een jury 10 scholen. De leerlingen van deze scholen worden door een kunstenaar geprikkeld anders te kijken en geholpen bij de uitwerking van het plan.
Lees meer

 

Start nieuwe regionale samenwerking Achterhoek

Alle zeven Achterhoekse gemeenteraden hebben positief besloten over het voorstel om sterker op te trekken met bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in een Achterhoek Board. De nieuwe samenwerking start per 1 juli.Doel van het nieuwe samenwerkingsmodel is de Achterhoek (economisch) te versterken door snellere besluitvorming, meer uitvoeringskracht en een sterker gezicht naar buiten. Hoe gaat dat in de praktijk? De Achterhoek Board bepaalt samen met de Achterhoek Raad (een delegatie van 49 Achterhoekse gemeenteraadsleden) de koers voor de ruimtelijk-economische agenda van de Achterhoek op weg naar 2030. Bedrijfsleven, gemeenten, provincie, woningcorporaties, onderwijs en de zorgsector zijn met tien bestuurders vertegenwoordigd in de Board. De Achterhoek Raad ziet toe op de resultaten. Ook inwoners kunnen straks bijdragen via een burgerpanel. De uitvoering van deze Agenda2030, met allerlei projecten, wordt aangestuurd door zes Thematafels. Ook hierin zijn de diverse maatschappelijke partners vertegenwoordigd. Zo ontstaat een breed gedragen en gedreven organisatie die zich volop inzet voor de Achterhoek. Regio Achterhoek ondersteunt het geheel en heeft de regie op de uitvoering.

Innovatief plan
De voorgestelde samenwerking gaat een stuk verder dan die van ‘economic boards’ in andere regio’s, omdat de Board richtinggevende besluiten neemt en omdat het hele maatschappelijke veld van de Achterhoek aan bod komt; behalve economische ontwikkeling, innovatie en arbeidsmarkt zijn ook mobiliteit, wonen en zorg en energietransitie belangrijke thema’s. Daarnaast krijgt de lobby bij provincie, Rijk en Europa veel aandacht. Het voorstel is innovatief omdat raadsleden nadrukkelijker en in een eerder stadium bij regionale vraagstukken worden betrokken.

Vertrouwen
Mark Boumans, voorzitter van de Achterhoek Board en Regio Achterhoek: “Ik ben ontzettend blij met de instemming van alle Achterhoekse gemeenteraden en ik dank hen voor het vertrouwen dat ze hiermee tonen. We gaan op een innovatieve manier samenwerken met het bedrijfsleven, de woningcorporaties, het onderwijs en de zorg. Dat is hard nodig en het past goed bij de Achterhoek. De provincie staat achter dit plan en ondersteunt ons hierbij, ook financieel; ook dat zie ik als een teken van vertrouwen. Natuurlijk is geen enkel model perfect, het gaat om de mensen die het doen. Resultaat krijgen we door een positieve instelling, door vertrouwen in elkaar en door daadkracht. We gaan nu snel samen ‘d’r an’ om samen verder te bouwen aan deze prachtige regio.”

Zakelijk op pad? Pak de SmartHub Bus!

Regio Achterhoek en de Regiegroep Smart Industry hebben een ‘SmartHub Bus’ in gebruik genomen die door heel Nederland gaat rijden. Doel is om meer bekendheid te geven aan SmartHub Achterhoek, dé plek waar jonge talenten uit heel Nederland een stage, afstudeeropdracht of startersfunctie vinden. De Achterhoek profileert zich op deze manier in studentensteden om studenten/ jonge talenten te trekken die onze innovatieve maakindustrie, maar bijvoorbeeld ook de zorg en de bouwsector komen versterken.

Mark Boumans, voorzitter Regio Achterhoek: “De bus laat zien dat de Achterhoek bruist van de innovaties. Het opvallende uiterlijk onderstreept dat wij trots zijn op onze vele  innovatieve bedrijven en organisaties. Je carrière kan hier starten. Dus: hop on the SmartHub Bus, want … THE SMART GO EAST.”

De opvallend ontworpen bus wordt gebruikt voor lobby-evenementen, zoals het Achterhoeks Lentediner en werkbezoeken van overheidsrelaties aan onze regio. Ook  andere partijen kunnen de bus gebruiken. U kunt hem dus ook huren voor uw eigen evenement! Neem hiervoor contact op met Gelderesch, Industrieweg 13A, 7141 DD  Groenlo, telefoon: (0544) 47 62 40, e-mail: info@gelderesch.nl. Zie ook www.gelderesch.nl .

 

 

Verborgen kampioenen in de Achterhoek

De meeste Nederlanders associëren de Achterhoek met landbouw, toerisme, Normaal en  de Zwarte Cross. Weinig mensen weten dat de streek veel innovatieve maakbedrijven telt. Die ‘verborgen kampioenen’ vormen de stille kracht van de Achterhoekse economie.

Lees het artikel van Gert-Jan Hospers: Oerend smart, de Achterhoek als slimme maakregio, dat verscheen in geografie, het Nederlandse vakblad voor geografen, docenten aardrijkskunde en iedereen met interesse in de aarde en de wereld.