Ga je mee met de Woonreis op 10 november?

De Achterhoekse Toekomst Toer is een reis naar de Achterhoek van morgen. Alle actieve Achterhoekers kunnen mee op toer om zich te laten inspireren en samen aan de toekomst te bouwen. Voor veel Achterhoekers is een goede woning in een fijne omgeving belangrijk. Daarom worden rond dit thema reizen georganiseerd onder de naam ‘Samen Goed Wonen’. De eerste reis binnen dit thema is op 10 november 2017, waarover hier meer informatie.

Of meld je direct aan voor deze toekomstreis via toekomsttoer.nl/ikgamee.

SmartHubAchterhoek: samen jong talent trekken

Onder de naam SmartHub Achterhoek hebben ruim zestig ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties in de Achterhoek hun krachten gebundeld. In heel Nederland promoten ze de stages, afstudeeropdrachten en startersfuncties voor jong hoger opgeleid talent.

Samen sterker
Jan Kaak (Kaak Group) en Toin de Ruiter (Bonsen Reuling) zijn nauw betrokken bij het ontstaan en de groei van SmartHub Achterhoek. Samen met andere vertegenwoordigers van de drie Achterhoekse O’s (ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties) nemen ze deel aan de Regiegroep Smart Industry. Jan Kaak: “In de Achterhoek hebben we veel toonaangevende bedrijven die volop aan het innoveren zijn en geweldige carrièrekansen bieden voor jong talent. Ondernemers constateerden echter dat het moeilijk is om jong talent te vinden en aan zich te binden. Omdat deze jongeren voor de toekomst van een vitale Achterhoek hard nodig zijn, sloegen we als ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties de handen ineen. Met economische regiomarketing onder de naam SmartHub Achterhoek zetten we gezamenlijk de regio op de kaart als dé stage- en afstudeerregio van Nederland.”

Onbekende kracht van de Achterhoek
Toin de Ruiter: “We hebben ons oor te luisteren gelegd bij de doelgroep en brainstormsessies gehouden met jonge talenten, waarin duidelijk werd dat ze moeite hebben met het vinden van interessante stages en afstudeeropdrachten. Aan de ene kant verbaasden we ons dat jongeren afkomstig uit de Achterhoek niet eens wisten welke interessante bedrijven en carrièrekansen in ‘hun achtertuin’ liggen. Aan de andere kant kregen we te horen van stagiaires en afstudeerders bij Achterhoekse bedrijven dat ze interessante opdrachten uitvoeren en volop kansen krijgen zich verder te ontwikkelen. Dit was voor ons een signaal dat we iets goeds in huis hebben wat we veel meer moeten uitdragen. Be good and tell it! Te beginnen bij de jongeren die opgegroeid zijn in de Achterhoek, het zogeheten laaghangend fruit.”

Woonboulevard met ruim 60 bedrijven
Jan Kaak: “Zie SmartHub Achterhoek als een soort woonboulevard, waar we namens alle verbonden organisaties onszelf presenteren aan de jonge talenten in heel Nederland, en straks ook daarbuiten. Bedrijven beseffen dat ze in hun eentje maar beperkt exposure, bereik en aanbod hebben, waardoor het moeilijk is om de aandacht van jong talent te trekken. Samen lukt dat veel beter en hebben we ook veel meer te bieden, denk alleen al aan alle vacatures die we op één plek presenteren. Met een continue social mediacampagne komen we nadrukkelijk in beeld bij de doelgroep en bouwen we een grote groep volgers op. Daarnaast promoten studerende ‘Achterhoek ambassadeurs’ SmartHub Achterhoek in hun studentenstad en presenteren we onszelf regelmatig op bedrijvendagen. Jonge talenten die in de Achterhoek werken, kunnen deelnemen aan een speciaal Talent Program. Daarin komen ze regelmatig bijeen voor kennisuitwisseling, persoonlijke groei, een kijkje in de keuken bij andere bedrijven en sociale activiteiten.”

De exposure en impact van SmartHub Achterhoek worden steeds groter. Meer dan 60 organisaties hebben zich al verbonden. Achterhoekse ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties hebben samen gezorgd voor financiering in de komende drie jaren, met cofinanciering van de provincie Gelderland. Toin de Ruiter: “Niet alleen bedrijven uit de maakindustrie, ook organisaties uit andere bedrijfstakken onderstrepen dat we jong talent enerzijds nodig hebben en anderzijds veel te bieden hebben. Iedere Achterhoekse organisatie profiteert uiteindelijk van economisch succes in de regio. Hoe meer organisaties zich verbinden met SmartHub Achterhoek, hoe meer jonge talenten de Achterhoek weten te vinden. ”

Projectmanager
De sterke groei van SmartHub Achterhoek maakt dat de organisatie rondom SmartHub ook verder uitgebouwd wordt. Vanaf half oktober is Sandra Junier (30) projectmanager van SmartHub Achterhoek. Zij heeft veel ervaring met het aantrekken en begeleiden van jong talent, onder andere in haar rol als hubmanager voor verschillende Achterhoekse bedrijven. Sandra Junier: “Ik zie mezelf als een spin in het web die alle bestaande en nieuwe initiatieven in de Achterhoek rond het aantrekken van jong talent aan elkaar verbindt. We hebben al veel prachtige voorbeelden die we kunnen inzetten bij de profilering van de Achterhoek als dé stage- en afstudeerregio van Nederland. En jong talent in Nederland gaat nog veel meer van ons horen!”
SmartHub Achterhoek is een project van Achterhoek2020.

Op de foto v.l.n.r: Jan Kaak, Sandra Junier en Toin de Ruiter

Meer informatie? Zie www.smarthub.nl of neem contact op met Remko ten Brinke: remko@smarthub.nl – 06-10557038

Grensnetwerk ‘Grenzhoppers’ krijgt onderscheiding

Ministerpresident Armin Laschet van Nordrhein-Westfalen heeft gemeenten in de deelstaat onderscheiden die zich met enthousiasme inzetten voor grensoverschrijdende samenwerking en de Europese gedachte uitdragen. Stadt Bocholt ontving een speciale onderscheiding voor een grensoverschrijdend initiatief waarmee zij de samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en sociaal-culturele organisaties in de grensregio Achterhoek-Kreis Borken versterkt. Zes andere gemeenten ontvingen de titel ‘Europa-aktive Kommune’ die zij voor de duur van 5 jaar mogen voeren.

Grenzhoppers
Bocholt kreeg de onderscheiding voor het grensoverschrijdende netwerk ‘Grenzhoppers’ dat in 2016 met de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk is opgezet. Dit netwerk geeft op een pragmatische manier invulling aan grensoverschrijdende samenwerking. Nederlandse en Duitse partners uit de grensregio Achterhoek-Kreis Borken werken intensief samen op het gebied van toerisme, economie, onderwijs, cultuur en sport. In een jaar tijd is het netwerk gegroeid van 16 naar 170 deelnemers. Tot de meest recente activiteiten behoren het kunstproject SeptemberKunst, het 3D Xperience Center, toeristische dagtours en een grensoverschrijdend meisjesvoetbaltoernooi.

De coördinatie van het Grenzhoppers-netwerk is in handen van Nicky Eppich (Winterswijk, Oost Gelre), Tom Lamers (Aalten) en Petra Taubach (Stadt Bocholt). Op het moment dat het nieuws van de onderscheiding hen ter ore kwam, waren zij op weg naar Maastricht om hun initiatief daar als best-practice te presenteren aan Limburgse gemeenteraadsleden en bestuurders.

Sinds het instellen van de prijs in 2013 zijn 43 gemeenten in Nordrhein-Westfalen onderscheiden met de titel ‘Europa-aktive Kommune’ en hebben 36 gemeenten de speciale onderscheiding voor best-practice in ontvangst mogen nemen. De deelstaat telt net als Nederland ongeveer 400 gemeenten en is ook qua inwoneraantal (17,8 mln.) vergelijkbaar.

Op de foto: Jule Wanders en Petra Taubach (beide Stadt Bocholt), Nicky Eppich (werkzaam voor Winterswijk/ Oost Gelre) en Tom Lamers (gemeente Aalten).

 

Praat 15-11 mee over Gelderse grensregio

Tegen welke grenzen lopen bewoners in de Gelderse grensregio aan? Welke kansen liggen er in de samenwerking tussen de Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Borken, Kleve en Wesel? Kom op 15 november 2017 naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945 in Groesbeek en praat mee over wonen, werken en studeren in de grensregio. Inloop vanaf 17.00 uur en het debat is van 18.00 tot 20.00 uur.

Bijna 2,5 miljoen mensen wonen in de grensstreek Gelderland Noordrijn-Westfalen. Hiervan woont de helft in de provincie Gelderland. Inwoners en ondernemers in de grensstreek weten dat samenwerken over de landsgrenzen heen tot prettiger wonen, werken én leven leidt.

Lees meer

Bron: provincie Gelderland

 

Verbeteringen spoorlijn Arnhem-Doetinchem-Winterswijk

De provincie heeft onderzocht of de betrouwbaarheid en stiptheid van de spoorlijn Arnhem-Doetinchem-Winterswijk verbeterd kan worden. De spoorlijn vervult een belangrijke rol in het dagelijks leven van 18.000 reizigers en is de ruggengraat van het openbaar vervoer in de Liemers en de Achterhoek. Het onderzoek is klaar. De effecten van volledig dubbelspoor zijn gering. Lees meer

Bron: provincie Gelderland

Van een schiereiland naar… de Achterhoek

Jongeren trekken weg uit de Achterhoek? Maartje niet! Die heeft het juist opgezocht. Terwijl ze op een schiereiland in het IJsselmeer woonde. Waarom? Daar was Frans Miggelbrink ook benieuwd naar.

Bekijk de vlog ‘Beste Achterhoekers’ van de Gelderlander, waarin Maartje vertelt wat ze zo geweldig vindt aan de Achterhoek!

Achterhoekse Toekomst Toer van start

Maandagavond 2 oktober ging de Achterhoekse Toekomst Toer van start. Een reis die inwoners, ondernemers en bestuurders van de Achterhoek meeneemt naar inspirerende initiatieven van nu, voor de Achterhoek van morgen. Op drie locaties waren allerlei slimme, innovatieve oplossingen, producten en projecten te zien die de Achterhoek nu al beter maken.

Ruim 250 belangstellenden hadden een Toerticket bemachtigd en kwamen naar de Brede Maatschappelijke Voorziening in Mariënvelde. Achterhoekse foodtrucks zorgden eerst voor de inwendige mens, waarna de reis officieel kon beginnen, met o.a. bijzonder nieuws over het weiland van lokale boer Te Molder. Pendelbussen brachten de deelnemers gedurende de avond naar de drie locaties, waar zij zelf konden zien en ervaren wat er nu al gebeurt op het gebied van wonen (in BMV Mariënvelde), werken (bij Meilink in Borculo) en bereikbaarheid (bij De Heikamp in Ruurlo). Allerlei inwoners, bedrijven en organisaties die al druk bezig zijn met het bouwen aan een toekomst voor de Achterhoek presenteerden hun project of product zeer toegankelijk in een stand.

Ga mee op reis
Tijdens de Achterhoekse Toekomst Toer, die duurt tot het Innovatiefestival Achterhoek in maart 2018, kun je zelf beleven wat er nu al mogelijk is. Je doet inspiratie op en komt in contact met streekgenoten die net als jij nieuwsgierig zijn en aan de toekomst van onze regio willen bouwen. Samen verzamelen we input voor de nieuwe toekomstagenda, die in het voorjaar van 2018 gepresenteerd gaat worden. Ga jij ook mee met één van onze vervolgreizen?

Op www.achterhoek2020.nl/toekomsttoer/ vind je meer informatie over de (start van de) Toer, de vervolgreizen en hoe je je daarvoor kunt aanmelden.

Start toekomstreizen Samen Goed Wonen

Met de Achterhoekse Toekomst Toer gaan we het komende half jaar op reis. Op 10 november maken we de eerste reis over Samen Goed Wonen in de Achterhoek en bezoeken we inspirerende voorbeelden en initiatieven op het gebied van wonen. Hoe ziet flexibel en tijdelijk wonen voor starters eruit? Hoe zorgen jong en oud er samen voor dat ze passende woonruimte krijgen? Hoe kunnen we op nieuwe manieren met ons vastgoed omgaan?

Werk mee aan de nieuwe toekomstagenda voor de Achterhoek en laat je inspireren door mooie voorbeelden. Ga jij met ons mee? De toekomstreis op 10 november begint om 15.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Onder leiding van expeditieleider Gerry bezoeken we onder meer een prachtig bewonersinitiatief in Beltrum wat wonen in de toekomst voor jong en oud mogelijk maakt. In Terborg is te zien hoe in een leegstaande basisschool een mix van woningzoekenden flexibel wordt gehuisvest. Ook gaan we in gesprek over de woonwensen van jongeren in de Achterhoek en hoe tijdelijke woonvormen daar een antwoord op kunnen bieden.

Aanmelden voor deze toekomstreis kan al via toekomsttoer.nl/ikgamee. Kies in het aanmeldformulier voor de reis Samen Goed Wonen en vul je gegevens in. Soep en broodjes zijn onderdeel van de reis. De opstaplocatie en het programma volgen later.

Bekijk onderstaande video en maak alvast kennis met een aantal wooninitiatieven, geïnteresseerde toekomstreizigers en expeditieleider Gerry.

Nieuwe Regiobarometer is uit!

De Regiobarometer is een monitoringsinstrument met feiten en cijfers over de Achterhoek. Hij brengt ontwikkelingen en trends in beeld en biedt daardoor handvatten voor het bijsturen van beleid of het starten van nieuwe projecten. De Regiobarometer brengt ontwikkelingen met elkaar in verband en geeft waar mogelijk een doorkijk richting de toekomst.  De speerpunten van de Uitvoeringsagenda Achterhoek2020 (Werken, Wonen, Bereikbaarheid) vormen het uitgangspunt.

Lees meer

Achterhoeks Woonwensen- en Leefbaarheidsonderzoek

De afgelopen maanden is er weer een woonwensen- en leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd onder inwoners in de Achterhoek. Daaruit blijkt dat de Achterhoek op leefbaarheid nog altijd hoog scoort! Einddoel van het onderzoek is een gezonde en toekomstbestendige Achterhoekse woningmarkt.

In juni ontvingen 30.000 Achterhoekers een uitnodiging om mee te doen aan het Achterhoeks Woonwensen- en Leefbaarheidsonderzoek (AWLO) en meer dan 11.500 inwoners deden mee. Op 11 september jl. werd tijdens een werkconferentie, met zo’n 250 deelnemers, het onderzoeksproces toegelicht en zijn enkele eerste uitkomsten besproken. Vervolgens gingen de deelnemers uiteen in diverse workshops over thema’s als duurzaamheid, nieuwe woonvormen en betaalbaarheid.

Bekijk voor meer informatie over de werkconferentie:

Onderzoeksresultaten
Eind 2017 worden alle onderzoeksgegevens en onderliggende rapportcijfers opgeleverd. Het definitieve onderzoeksrapport is naar verwachting begin 2018 beschikbaar. De onderzoeksresultaten komen dan ook op de agenda van de zeven Achterhoekse gemeenteraden. Op basis daarvan kunnen voor de hele regio (en per gemeente) besluiten worden genomen over het wonen in de komende jaren. Bijvoorbeeld: Welke aanpassingen van de bestaande woningen zijn nodig in verband met de vergrijzing van de bevolking? Welke wensen hebben starters op de woningmarkt? En waar en hoe bouwen we nog nieuwe woningen?

Vervolg op onderzoek 2013
Dit onderzoek is een vervolg op het eerste grote Achterhoekse woononderzoek in 2013. Dit leidde tot de regionale woonagenda 2015-2025. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureaus Moventem en Companen in opdracht van de zeven Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterwijk, de provincie Gelderland en de vier woningcorporaties ProWonen, Sité Woondiensten, De Woonplaats en Wonion.