Achterhoek heeft jong talent genoeg te bieden!

Dat er in de Achterhoek vele innovatieve bedrijven zijn die topproducten en –diensten leveren is lang niet bij iedereen bekend. Dat maakt het voor die bedrijven lastig om jong talent aan te trekken. Om dit te veranderen zet CEO for a day jongeren één dag op de directeursstoel van zo’n bedrijf.

Bianca Lowik (20) uit Ruurlo is één van die jongeren. Ze studeert Technische Bedrijfskunde aan Saxion Hogeschool en is momenteel fulltime stagiaire bij Contour Advanced Systems in Varsseveld. Ze maakte een dag vrij om CEO for a day te zijn van bouw- en installatiebedrijf BINX Smartility uit Groenlo. […]

Lees hier het volledige interview met Bianca, dat in het laatste nummer van Achterhoek Innovatie Magazine van 2017 staat.
Er is ook een vlog gemaakt door Bianca. Bekijk hem hier.

Mariënvelde wint Dorpshuis van het Jaar

Dorpshuis Mariënvelde heeft de titel Dorpshuis van het Jaar gewonnen. Zes dorpshuizen gingen de afgelopen maanden met elkaar de strijd aan en dat was te zien bij Omroep Gelderland.

Aan de prijs is een cheque van 2.500 euro en een feest voor het hele dorp verbonden. ‘Mariënvelde heeft met recht gewonnen. Ze hebben een zorgcorporatie opgezet, jongeren in het bestuur en de financiën zijn op orde. Bijzonder is ook dat het gebouw met het hele dorp samen is gebouwd’, vertelt gedeputeerde Bea Schouten die tevens de juryvoorzitter van de competitie is.

In eerste instantie meldden 74 dorpshuizen zich voor de strijd aan, waarna zes dorpshuizen om de titel mochten vechten. Naast Mariënvelde waren dat dorpshuizen uit Horssen, Lobith, Rheden, Eefde en Beltrum.

Bron: Omroep Gelderland

Grensoverschrijdende busverbinding tussen Aalten en Bocholt

Sinds 2 december 2017 is er een grensoverschrijdende busverbinding tussen de treinstations in Aalten en Bocholt, als proefproject. Daarmee wordt de ontbrekende OV-verbinding van 3 kilometer tussen de beide gemeentes in Nederland en Duitsland ingevuld. Kreis Borken nam het initiatief om dit te realiseren samen met provincie Gelderland, de gemeentes Bocholt en Aalten en andere partners zoals het stadsbusbedrijf StadtBus Bocholt GmbH. Met deze nieuwe grensoverschrijdende busverbinding krijgen de reizigers vanuit Duitsland via de lijn Arnhem – Winterswijk een aansluiting op het Nederlandse spoornet en de reizigers vanuit Nederland via de lijn Bocholt – Wesel – Düsseldorf een aansluiting op het Duitse spoornet. Het proefproject duurt vijf maanden tot 1 mei 2018.

De doelgroepen voor deze busverbinding zijn behalve winkeltoeristen en de Nederlandse bezoekers van ‘Bahia’ – de bus stopt direct voor dit populaire belevenisbad – ook Duitse en Nederlandse dagtoeristen en studenten die voor school of stages de grens overgaan.

Kosten en dienstregeling

Vanwege technische beperkingen is het gebruik van de OV-chipkaart niet mogelijk, maar geldt het Westfalentarief dat het reizen in Duitsland eenvoudiger maakt. Een retourtje Aalten – Bocholt met de buslijn C11 kost slechts € 3,60 (geldig van maandag t/m vrijdag, vanaf 9.00 uur). Het initiatief wordt financieel ondersteund met een EU-subsidie in het kader van het INTERREG-programma van de Euregio.
Bekijk hier de dienstregeling en meer info over aansluitende OV-verbindingen vanaf één van beide stations.

Voorgeschiedenis

Tussen 1910 en 1916 was er een buurtspoorverbinding tussen Aalten en Bocholt waarmee Achterhoekse arbeiders naar de fabrieken in Bocholt gingen. Door de Eerste Wereldoorlog was er geen animo meer voor en werden de rails weggehaald. In 1933 startte er een buslijn tussen beide plaatsen, maar die werd gedurende de Tweede Wereldoorlog stilgelegd. In 1956 kwam er een nieuwe buslijn, maar door de sterke toename van het autoverkeer bleek hier al snel onvoldoende belangstelling voor te zijn. De buslijn werd daarom na een paar jaar opgeheven.

Bron: Regio Achterhoek

Samen energiek de toekomst in

Vrijdag 8 december vindt een reis plaats in het kader van de Achterhoekse Toekomst Toer met als thema duurzaamheid en energietransitie. Alle actieve Achterhoekers kunnen in de bus mee met de Toer om zich te laten inspireren en samen aan de toekomst te bouwen. Deze reis start op station Ruurlo om 9.00 uur en eindigt daar weer rond 15.00 uur.

 

  • UPDATE 4-12: Deze reis is volgeboekt. Aanmelden kan helaas niet meer.
    Deelnemers ontvangen z.s.m. per mail het uitgebreide programma en achtergrondinformatie van deze reis.

De Achterhoek heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Om dat te realiseren moet er nog veel gebeuren! Hoe gaan we deze ambitie waarmaken? Gaan we onze daken vol leggen met zonnepanelen? Komen er meer windmolens in ons landschap? Ook aan energiebesparing kunnen zowel inwoners als bedrijven een grote bijdrage leveren, maar hoe brengen we hierin een versnelling aan? Denk en doe mee!

Reisprogramma
We zijn eerst te gast bij Eijgenhuijsen Precisievervoer. Als deelnemer aan het project ‘Achterhoek onderneemt duurzaam’ vertellen zij over de aanpak voor het MKB in Ruurlo, die zich richt op duurzaam ondernemen en energiebesparing. Andere deelnemende Ruurlose MKB-bedrijven, Bronkhorst High-Tech, Mevo Precision Technology en bouwmarkt Kluswijs, beschrijven hun praktijkervaringen hiermee.

Na een lunch op de tweede stop in ontmoetingscentrum ‘Ons Huis’ in Hengelo Gld. krijg je alles te horen over succesvolle ‘postcoderoos’-projecten in de regio. Dit maakt het voor inwoners en kleine bedrijven mogelijk om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, door te investeren in een collectieve zonnepaneleninstallatie. Interessant als je geen zonnepanelen kunt of wilt plaatsen op je eigen dak!

Tot slot bezoeken we het unieke Solarpark de Kwekerij in Hengelo. 7000 zonnepanelen in een landschappelijk en toegankelijk park wekken groene stroom op. Daarnaast is het park geschikt voor recreatie en vooral educatie over duurzaamheid. Dit ervaar je zelf in een rondleiding door het park.

Eigen woning eerst: tweede reis Samen Goed Wonen

Wil je meer weten en/of je eigen ervaring delen over levensloopbestendig en duurzaam wonen? Meld je dan aan voor de tweede reis van Samen Goed Wonen op vrijdag 15 december en ga met ons mee! De reis start dit keer in Ulft om 13.00 uur en eindigt daar weer rond 18.00 uur.

  • UPDATE 12-12: De reis is vol, aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk. Deelnemers ontvangen per mail het uitgebreide programma.

Om ervoor te zorgen dat woningen ook in de toekomst hun waarde behouden en ‘leefbaar’ blijven is het nodig dat eigenaren en huurders deze verduurzamen en levensloopbestendig maken. Tijdens deze reis onderzoeken we de mogelijkheden om te investeren in je woning. Reisleider Gerry toont ons weer een aantal inspirerende voorbeelden in de Achterhoek.

Reisprogramma
Om 13.00 uur worden we verwelkomd bij woningcorporatie Wonion in Ulft, waar ze al veel ervaring hebben opgedaan met verduurzaming van woningen. Wat kunnen particulieren hiervan leren? Wat werkt wel en wat werkt niet? We nemen vervolgens een kijkje bij een verduurzaamde en levensloopbestendige woning in Varsseveld.

In Doetinchem bezoeken we een ‘belevingswoning’, waar je met eigen ogen kan zien en vooral ervaren hoe een huis optimaal aangepast kan worden aan de toekomst, door gebruik te maken van de nieuwste technieken. Interessant voor bijvoorbeeld ouderen die steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Ook gaan we in gesprek over financieringsmogelijkheden voor aanpassingen aan een woning, zoals de duurzaamheids- en blijverslening. Wat zijn deze subsidies en hoe kun jij daar gebruik van maken? Bovendien kijken we verder dan ‘enkele woningen’, door met deskundigen te praten over aanpassingen waardoor een hele wijk levensloopbestendig gemaakt kan worden.

Het programma sluit af met een gezamenlijke maaltijd en terugkoppeling van de middag, en is rond 18.00 uur afgelopen.

Eerste reis gemist?
Weten hoe de eerste reis van Samen Goed Wonen op 10 november verliep? Bekijk hieronder een video-impressie en lees dit bericht.

Achterhoekse Toekomst Toer
De reizen van Samen Goed Wonen worden georganiseerd in het kader van de Achterhoekse Toekomst Toer; een reis naar de Achterhoek van morgen. Alle actieve Achterhoekers kunnen mee om zich te laten inspireren en samen aan de toekomst te bouwen.

Internationaal bezoek ‘Groene Mineralen Centrale’

Deelnemers aan de internationale mestconferentie ManuREsource 2017 bezoeken op 29 november Groot Zevert Vergisting in Beltrum, met de eerste Nederlandse ‘Groene Mineralen Centrale’. Daar zien ze hoe dierlijke mest gescheiden wordt in verschillende fracties, die als grondstoffen opnieuw zijn te gebruiken in de landbouw.

Op dit moment beperken Nederlandse en Europese wetten en richtlijnen het hergebruiken van mest. Partijen die samenwerken aan het initiatief voor een Kunstmestvrije Achterhoek willen graag dierlijke mest scheiden en hergebruiken. Dat is mogelijk als dierlijke mest wordt gescheiden in verschillende onderdelen en voor een deel gebruikt kan worden. Daarom willen deze partijen een pilot in de Achterhoek starten met een beperkte groep boeren. Het initiatief past naadloos bij de Europese klimaatdoelen en het streven naar een circulaire economie.

Afzet bevorderen
Groot Zevert in Beltrum is een mestscheidingsbedrijf waar proeven plaats vinden om dierlijke mest te scheiden. Dat gebeurt met kennis van kennisinstellingen en bedrijven. De samenwerkende partijen leggen verbindingen tussen deze experimenten en het gebruik hiervan in de landbouw. Deze brede groep van bedrijven, kennisinstellingen, organisaties en overheden in de Achterhoek werkt samen aan het produceren en gebruik van kunstmestvervangers uit dierlijke mest. Doel is het zorgen voor voldoende verwerkingscapaciteit voor mest en het hergebruik in de landbouw in de eigen regio. Voorwaarde om de kringloop te sluiten is samenwerking en de aanpassing van de regelgeving. Groot Zevert is van plan de experimenten op korte termijn uit te breiden, zodat meer boeren kunnen profiteren van deze kennis.

Kunstmestvrije Achterhoek
Naast Groot Zevert bouwen GreenFerm in Apeldoorn en Agrogas in Varsseveld ook installaties die mest scheiden. Zij dragen daarmee bij aan de circulaire economie en een vitaal platteland. Provincie Gelderland steunt het project Kunstmestvrije Achterhoek. Deelnemers van het project Kunstmestvrije Achterhoek zijn: LTO Noord, Vruchtbare Kringloop Achterhoek, Wageningen UR, KiEMT, Dofco, ForFarmers, Groot Zevert Vergisting, NVV/POV, DLV Advies, De Marke, Regio Achterhoek, Achterhoek2020, Waterschap Rijn IJssel, Stichting Biomassa, Nijhuis Water en Waterstromen. Het initiatief werd 27 november 2017 tijdens de ManuResource 2017 in Eindhoven gepresenteerd.

Mest gebruiken
Dierlijke mest bestaat vooral uit fosfaat, stikstof, kalium, organische stof en water. Stikstof en kalium zijn essentieel voor de groei van gewassen. Ook organische stof is opnieuw te gebruiken, doordat het de biodiversiteit van de bodem verbetert, water en voedingsstoffen langer vasthoudt en de weerstand tegen plantenziekten verhoogt. Ook legt organische stof koolstof (afkomstig van CO2) in de bodem vast. Door het scheiden van mest is minder kunstmest nodig, zijn de mineralen te gebruiken, kan duurzame energie uit mest worden opgewekt en vindt er minder transpost van mest plaats.

Bron: provincie Gelderland
Lees ook: Juiste mengsel kan kunstmest vervangen. (Nieuwe Oogst)

 

Woonreis: ‘samenredzaamheid en flexibiliteit’

De eerste Samen Goed Wonen-reis op 10 november trok 60 actieve Achterhoekers, geïnteresseerd in ‘het wonen van de toekomst’.“Wat heb jij nodig om je open te stellen voor nieuwe ideeën? Want vandaag gaan we op bezoek bij initiatieven die laten zien dat het anders kan.” Reisleider Gerry stelde deze vraag bij de ontvangst van de groep in Woonzorgcentrum De Hassinkhof in Beltrum.

Goed wonen belangrijk!
Gert-Jan Hospers (bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio) en Hans Suurmond (kennismakelaar Wonen Achterhoek2020) vertelden dat Achterhoek2020 toewerkt naar een nieuwe agenda voor de Achterhoek en daarbij zoveel mogelijk mensen betrekt en ruimte geeft aan nieuwe thema’s en initiatieven. Wonen is belangrijk. Hoe zorgen we er samen voor dat het hier ook in de toekomst goed wonen blijft? De reis leidde langs enkele initiatieven die hieraan bijdragen.

Samen oplossingen vinden
Beltrum
Bas Hommelink vertelde in Beltrum enthousiast over het project waarbij inwoners met elkaar in gesprek zijn gegaan over de toekomst van (wonen in) het dorp. Het gaat om de mix van jong en oud en een combinatie van oplossingen. Hij gaf samen met Leo te Woerd en Lissa Pape een rondleiding langs de plekken die in ontwikkeling zijn. Tip voor andere dorpen: “Ga aan de slag! Mobiliseer een diverse groep mensen die echt het verschil kunnen maken en wacht niet tot de gemeente iets gaat doen.”

Harreveld
In Harreveld lieten jongeren hun woningen zien die tot stand zijn gekomen door Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Na de sloop van voormalig fabriekspand De Bond ontstond ruimte voor de bouw van nieuwe woningen. Dit project kon alleen slagen door de enorme inzet van de jongeren. Het vertrouwen in elkaar en ieders inzet bleek dé succesfactor. Samen met een procesbegeleider (gesubsidieerd door de provincie) kwamen ze tot een goed resultaat.

Zieuwent
In Zieuwent was aandacht voor starters en nieuwe woonvormen. Ruud Krabbenborg van Zieuwents Belang vertelde dat er een plan ligt om het voormalige Welkoopgebouw (een gemeentelijk monument) te verbouwen tot woningen voor starters. Het dorp vindt het belangrijk om het markante gebouw te behouden en voldoende huisvesting voor jongeren te hebben. Met behulp van crowdfunding worden nu investeerders gezocht die dit project kunnen helpen realiseren.

Flexibel en duurzaam wonen
Het onderdeel over Tiny Houses en flexibele woonvormen sprak de deelnemers erg aan. Volgens Marcel van Bodegraven van Vivax Housing uit Doetinchem laten tijdelijke woonoplossingen – ‘losgoed’ in plaats van vastgoed – duidelijk zien dat flexibiliteit en duurzaamheid heel goed samengaan. De woningen die Vivax levert, zijn modulair en zelfvoorzienend en kunnen naar behoefte gemakkelijk verplaatst en aangepast worden.

Toekomstagenda
Tenslotte haalde Gerry in de zaal input op voor de toekomstagenda van de Achterhoek zoals: ondersteun wat vanuit de mensen en dorpen komt, durf op initiatieven van onderop te vertrouwen, principes als ‘losgoed’, flexibiliteit (binnen de kaders) en samenredzaamheid, energieneutrale woningen, wonen voor jong én oud, flexibele woonvormen en zorgen voor passende financiering zijn aspecten die hierin terug moeten komen. Daarnaast vindt men het belangrijk om dit soort ontmoetingen te blijven stimuleren om van elkaar te leren, te starten waar de energie zit en gevoel te krijgen voor verschillen binnen de regio. Voor inspiratie over het wonen van de toekomst hoef je de Achterhoek niet uit!

Volgende woonreis: 15 december 2017
De reis leverde veel enthousiaste reacties op. “Het was een divers programma en ik ben geïnspireerd door nieuwe ideeën die ook toepasbaar zijn in mijn dorp”, aldus een van de deelnemers. Kortom, er zijn al veel mooie initiatieven en dat kunnen er nog veel meer worden!Wil jij ook mee op reis? Meld je dan snel aan voor de volgende woonreis op 15 december a.s. óf een van de andere reizen van de Achterhoekse Toekomst Toer via: www.toekomsttoer.nl/ikgamee.

Lees ook het artikel in Achterhoek Nieuws (pagina 14).

Kapel van Woonzorgcentrum De Hassinkhof in Beltrum

Woning van het CPO-project in Harreveld

Achterhoek en Twente: ‘samen met Duitsland’

Om als Oost-Nederland sterker te staan, gaan Twente en de Achterhoek samen optrekken in hun contacten met de Duitse buren. Ook de Nederlandse regering en die van de deelstaat Nordrhein-Westfalen staan achter meer uitwisseling tussen de grensregio’s op het gebied van werken en onderwijs. Voor beide landen ligt hier een groot economisch belang dat nog niet voldoende wordt benut. Bovendien liggen er Europese subsidiegelden op de plank voor grensoverschrijdende projecten. Er moeten snel afspraken komen over zaken als wederzijdse diploma-erkenning en andere regels die het nu nog belemmeren dat mensen gemakkelijk aan de andere kant van de grens kunnen studeren, werken, ondernemen en pendelen.

Samen vergaderen
Dat betekent dat de commissies Grens van de beide regio’s van nu af aan samen vergaderen en ook als een eenheid met hun Duitse partners overleggen. Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk en bestuurslid van Regio Achterhoek, is nu een half jaar voorzitter van de commissie Grens Achterhoek. “Ik groeide op in de grensstreek, wij waren gewend aan veel overlap qua dialect en cultuur. De grens helemaal uitgummen zal niet lukken, maar het is natuurlijk zo logisch als wat om op het gebied van werken en leren sterker samen te werken met Duitsland. Europa beseft dat de broodnodige uitwisseling tussen landen juist in de grensregio’s gebeurt en wil dat stimuleren. We zien dat Twente veel Europese subsidies binnenhaalt voor innovatie en bereikbaarheid. Ja, de Twenten verkopen zichzelf beter, daar kunnen wij nog iets van leren. De Achterhoek willen we aansluiten op die geldstroom, de zogenaamde INTERREG-gelden. Niet als concurrent, maar als partner met veel innovatief midden- en kleinbedrijf. Dat zorgt voor groei van onze mooie Achterhoekse bedrijven, voor het juiste onderwijs en beter vervoer.”

Massa maken
Er is natuurlijk al veel gaande in de grensstreek, aldus Bengevoord. “Er zijn allerlei projecten op het gebied van onderwijs en vervoer. Denk aan de gloednieuwe buslijn Aalten-Bocholt die ons verbindt met de Fachhochschule, waar Nederlandse jongeren geweldig mooi techniekonderwijs kunnen volgen. In het basis- en voortgezet onderwijs kunnen kinderen nu al Duits leren. Het belang daarvan is groot.”
Wat gaat er nog meer gebeuren? “We gaan zorgen voor betere samenwerking tussen ondernemers, organisaties en overheid in de Achterhoek, met een kennismakelaar Duitsland. En we maken ons hard voor de vijftien concrete doelen en veertig acties van het Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid. Daarmee dagen Twente en de Achterhoek samen het kabinet uit. Vergeet niet dat het soms in kleine dingen kan zitten: bij grensoverschrijdend ambulancevervoer moeten we rekening houden met de Opiumwet, de brandweer van onze beide landen moet met verloopnippels werken. Maar het belangrijkste is toch wel dat je met een vakdiploma zonder obstakels aan beide zijden van de grens kunt werken. Samen met Twente gaan we massa maken, de lobby vormgeven en zorgen dat we één economische, Duits-Nederlandse grensregio worden. De relaties met zowel Twente als de Duitse partners zijn prima, dat is een fantastisch uitgangspunt.”

Provincie Gelderland: Denk en doe mee!

Bent u betrokken bij Gelderland en heeft u passie voor natuur, economie of klimaat? Of heeft u kennis van energietransitie en wilt u meepraten over de toekomst van Gelderland? Of bent u juist een visionair met hart voor bereikbaarheid en mobiliteit? Wij organiseren op 7, 12 en 14 december focussessies over de toekomst van Gelderland.

Meer lezen en/of aanmelden!

Bron: provincie Gelderland

Achterhoek pakt leegstand aan

Door daling van het aantal leerlingen zijn in de Achterhoek veel minder scholen nodig. Reden voor de betrokken gemeenten om te onderzoeken of een regionale aanpak mogelijk en gewenst is.  Hoewel gemeenten niet over het onderwijs gaan, hebben ze wel belang bij goed onderwijs, goede spreiding en voldoende keuzemogelijkheden voor hun inwoners. Bij een leerlingendaling komt dit in gevaar. Vooral het vertrek van de laatste school in een kern ligt gevoelig. Daarbij komen lege gebouwen, vaak in niet al te beste conditie, weer terug bij de gemeente en zal de gemeente daar als economisch eigenaar ‘iets’ mee moeten. Alle Achterhoekse gemeenten hebben daar mee te maken en staan voor hetzelfde vraagstuk.

“Je moet het dak repareren als de zon schijnt”, zegt Patricia Hoytink, wethouder van de gemeente Berkelland, op 30 oktober 2017 als de gemeenten bijeen zijn om van elkaar te leren en de mogelijkheden voor samenwerking in regionaal verband te verkennen.

Veel onzekerheid
In de afgelopen jaren zijn er diverse scholen gesloten. In de gemeente Bronckhorst bijvoorbeeld 10. Een aantal scholen staat er goed voor en van een aantal scholen is nu al bekend dat zij binnenkort zal sluiten. Maar voor veel scholen is de toekomst onzeker. Dat bleek al eerder uit de transitie-atlas (zie afbeelding: geel=wijziging, blauw=toestroom, rood=sluiting). Dat beeld werd tijdens de bijeenkomst door Thomas van Rijbroek (Oude IJsselstreek) verder ingekleurd aan de hand van de gegevens die bij gemeenten bekend zijn. Een aantal van deze scholen staat aan de rand van een gemeente waarvoor afstemming tussen gemeenten en scholen zeker zinvol is.

Lees meer

Tijdens de Najaarsbijeenkomst op 30 november 2017 hebben we het over de bedoeling, de planning en het managen van maatschappelijke voorzieningen en vastgoed; ook voor krimpregio’s en kleine gemeenten. En er is een sessie over ‘Recepten voor hergebruik’ van vastgoed.We hopen dat u erbij bent. U kunt zich hier aanmelden.

Bron: Bouwstenen voor sociaal