19 maart afsluiting Achterhoekse Toekomst Toer

Kom maandag 19 maart 2018 naar de afsluiting van de Achterhoekse Toekomst Toer, een reis die is gestart op 2 oktober 2017. We presenteren die avond onder andere de ToekomstKrant voor de Achterhoek.

Vanaf 19.00 uur ben je welkom, om 19.30 uur begint het programma in de Gelderlander Zaal van schouwburg Amphion in Doetinchem. Iedereen die de Achterhoek een warm hart toedraagt is van harte welkom!

Programma

We nemen je in woord en beeld mee langs de acht themareizen die we de afgelopen maanden tijdens de Toekomst Toer gemaakt hebben met ruim 300 actieve Achterhoekers. Waar zijn we geweest? Wat hebben we gedaan en gezien? Wat heeft het opgeleverd?

Kortom, wat vinden onze Achterhoekers belangrijk voor de toekomst van deze regio en waar moeten we in de Achterhoek samen (ondernemers, organisaties, overheid en inwoners) de komende jaren de schouders onder zetten?

De ToekomstKrant wordt aangeboden aan gedeputeerde Bea Schouten en de voorzitter van Regio Achterhoek, Mark Boumans. De krant is natuurlijk ook beschikbaar voor jou als deelnemer.

Verder zetten we twee mooie toekomstprojecten voor de Achterhoek in de schijnwerpers: de Stadshub Achterhoek in Doetinchem en het Gezondheidspark in Winterswijk.

Na afloop van het programma, rond 20.30 uur, is er volop gelegenheid om samen met andere betrokken Achterhoekers verder te praten over de toekomst van onze regio.

Aanmelden

Kom ook! Ga naar www.toekomsttoer.nl/afsluiting/ en meld je aan door het formulier in te vullen.

Graag tot ziens op 19 maart!

Gezocht: leegstaande gebouwen – SteenGoed Challenge

Weet jij een leegstaand, verloederd gebouw in Gelderland waarvan je denkt: ‘Dit kan zo niet langer?’ Of heb je een goed idee voor een nieuwe functie in een leeg gebouw, maar je weet nog niet waar? Help mee met de aanpak van leegstaand vastgoed in Gelderland met de challenge SteenGoed Benutten.

Fase 1:
De komende maand (tot 18 maart) gaan wij op zoek naar leegstaande beeldbepalende locaties in Gelderland. Leegstaande plekken die opvallen, in positieve of negatieve zin, maar waar niks gebeurt. Een vakjury selecteert drie locaties.

Fase 2:
Aan de hand van de drie gekozen locaties dagen we Gelderland uit om met het beste idee voor herbestemming te komen. Per locatie wordt 1 idee gekozen: de winnaars van de SteenGoed Benutten challenge.

Meld je pand aan 

Bron: provincie Gelderland

Eerste kilometers nieuwe N18 open voor verkeer

Rijkswaterstaat stelt op donderdagochtend 15 februari de eerste circa vier kilometer nieuwe N18 open voor het verkeer. Het gaat om het deel tussen de Marhulzenweg in Groenlo tot net voorbij het buurtschap Hupsel bij Eibergen. Ook maakt het verkeer gebruik van de aansluiting De Laarberg om van en naar het bedrijventerrein, Groenlo en Vreden te rijden. De openstelling loopt vooruit op de opening van de gehele 27-kilometerlange nieuwe weg, die gepland staat voor mei dit jaar.

Voor de Ballastput rijdt het verkeer richting Eibergen met een tijdelijke slinger weer terug naar de bestaande N18. Richting Groenlo rijdt het verkeer ook via deze slinger van de bestaande N18 de Nieuwe Twenteroute op.

Afbouwen
Door de openstelling van de circa vier kilometer nieuwe weg kan aannemer Noaber18 de nieuwe N18 en parallelwegen in de omgeving verder afbouwen. Dit betekent wel dat de oude N18 tijdelijk doodloopt. In de uiteindelijke situatie wordt de oude N18 via een parallelweg met de aansluiting Eibergen verbonden. Daar kan gemotoriseerd bestemmingsverkeer dan de nieuwe N18 kruisen. Naar verwachting is deze aansluiting in maart gereed. Tot de openstelling van de gehele Nieuwe Twenteroute is de snelheid op het tracé Groenlo – Eibergen maximaal 80 kilometer per uur. Als de nieuwe N18 helemaal klaar is, wordt die verhoogd naar maximaal 100 kilometer per uur.

Tekst gaat verder onder video (Regio8; symbolische openstelling op woensdag 14 februari)

Meer informatie
Heeft u vragen over de werkzaamheden? Kijk voor meer informatie op de app van Noaber18. U kunt deze gratis downloaden via de appstores. Meer informatie over de Nieuwe Twenteroute vindt u op www.rijkswaterstaat.nl/nieuwetwenteroute en op Facebook @nieuwetwenteroute.

De Nieuwe Twenteroute
De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt vernieuwd. Tussen Varsseveld en Lichtenvoorde past Rijkswaterstaat de weg aan. Tussen Groenlo en Enschede gaat een 27 kilometerlange nieuwe N18 om de kernen van Eibergen, Haaksbergen en Usselo heen. Hiermee maakt Rijkswaterstaat van de N18 een Nieuwe Twenteroute. Deze Nieuwe Twenteroute wordt een weg die veiliger is om over te rijden of over te steken, waardoor minder verkeersslachtoffers vallen. De nieuwe weg gaat de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo vergroten en past in het mooie landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. De weg zorgt dat Achterhoekers en Twentenaren sneller van A naar B komen en maakt daarmee dat de regio interessant is om in te wonen, te werken en te ondernemen.

Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten in de regio en de waterschappen om de Nieuwe Twenteroute te realiseren. De Nieuwe Twenteroute is naar verwachting in het voorjaar van 2018 klaar.

Bron en foto: persbericht Rijkswaterstaat, 12 februari.

Laatste reizen ToekomstToer: ga ook mee!

Er zijn nog twee reizen voor de Achterhoekse ToekomstToer. 26 februari over circulaire economie en 5 maart een werksessie over ‘water’. Lees meer info en ga mee! Aanmelden is nodig, door het formulier in te vullen op toekomsttoer.nl/ikgamee.

26/2 – Circulaire economie in praktijk
Aanmelding uiterlijk 19 februari!
Maandag 26 februari bezoekt de bus van de ToekomstToer bedrijven in de Achterhoek die circulair ondernemen in praktijk brengen. Bedrijven uit de maakindustrie en dienstverlening die op verschillende manieren bezig zijn met innovaties die bijdragen aan een circulaire economie. Het betreft Kramp in Varsseveld, Wonion in Ulft, Nijhuis Industries in Doetinchem en Kaak in Terborg. Tijdens deze reis krijg je te zien en horen hoe zij, door anders te kijken naar hun dagelijkse werkzaamheden, tot verrassende innovaties zijn gekomen. Innovaties die niet duurder zijn, maar juist meer voordeel opleveren door efficiëntie en kostenbesparingen.
De bus vertrekt om 16.00 uur vanaf het busstation in Doetinchem en keert daar rond 20.30 uur weer terug.

5/3 – Samen aan de slag met ‘water’ (werksessie)
Aanmelding uiterlijk 26 februari!
Maandag 5 maart gaan we een verdiepingsslag maken, als vervolg op de reis circulaire economie van 26-2. Deelname aan die reis is overigens niet vereist om deel te nemen aan deze sessie.
Dit keer geen reis per bus, maar een werksessie over water in de breedste zin van het woord. Samen anders denken over en anders kijken naar dagelijkse problematiek op het gebied van water. Afvalwater, hemelwater, drinkwater, etc. Aan de hand van concrete casussen ingebracht door Waterschap Rijn en IJssel, het Slingeland Ziekenhuis en de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en Oude IJsselstreek, ga je met andere deelnemers zelf aan de slag in workshops. We zijn erg benieuwd naar jouw inzichten en bijdrage.
Het programma start om 16.00 uur en we ronden om 20.00 uur af. Locatie is het kantoor van Waterschap Rijn en IJssel, Liemersweg 2 in Doetinchem.

‘Samen slim op weg’ tijdens ToekomstToer

26 januari gingen we in één van de reizen van de ToekomstToer op zoek naar de kansen en mogelijkheden van slimme bereikbaarheid in onze regio. De deelnemers waren blij verrast en enthousiast over de verschillende mobiliteitsoplossingen die er nu al zijn of waar in de toekomst aan gewerkt wordt in de Achterhoek.

We startten met een project van een aantal Achterhoekse recreatieondernemers die een deelfietsensysteem, een toeristenpas en een informatieplatform ontwikkelen waarbij toeristen en recreanten alle informatie over de Achterhoek te zien krijgen. Daarna ging het over de ontwikkeling van een info-structuur naast de infrastructuur in de regio en de katalysatorrol die gemeenten hierin kunnen hebben. Ook onderwerpen als ‘vervoersarmoede’ en zelfrijdend vervoer kwamen aan bod.

Aan het eind van de ochtend was er aandacht voor het bewonersinitiatief ‘de slimste weg’. De omwonenden aan de provinciale weg N825 tussen Borculo en Lochem willen de weg stiller, schoner, veiliger, mooier en vol energie maken. Met de nieuwste (sensor)technieken op het gebied van veiligheid, energieopwekking en milieu. Slimme informatietechniek staat altijd ten dienste van leefbaarheid!

Dat vervoer ook zonder data ‘slim’ en succesvol kan zijn lieten twee zorginstellingen ons in de middag zien. Zij werken met lokaal vrijwilligersvervoer. Een vervoerscoöperatie van vijf zorginstellingen combineert en coördineert zo praktisch mogelijk en met succes de eigen beschikbare voertuigen en vrijwilligersgroepen. Het andere lokale vervoersconcept van zorginstelling Marga Klompé in Aalten presenteerde de unieke e-car (foto) die zij gebruiken voor korte afstanden. Met groot succes, want zij staan model voor uitrol op meerdere andere plekken, zoals bij seniorencontact in Doetinchem. Lokaal en sociaal blijkt minstens zo slim als ‘data’, wanneer het gaat om bereikbaarheid.

Bekijk de video van deze reis!

Vernieuwende wooninitiatieven in ‘Samen Goed Wonen’-reis

Tijdens de derde Samen Goed Wonen-reis van de Achterhoekse ToekomstToer op 26 januari jl. liet een gevarieerde groep deelnemers zich inspireren door vernieuwende wooninitiatieven. Gemene deler hierin bleken de initiatiefnemers, die vanuit een gezamenlijk ideaal en met tomeloze inzet veel mooie dingen weten te realiseren.
Ook deze reis leverde veel positieve reacties op. “Ik vond het een leuke, inspirerende dag. Een mooie manier om kennis met elkaar te delen. Top!”, aldus een deelnemer.

Oud en jong onder één dak
Dit keer begon de reis met een bezoek aan twee woonprojecten in Zwolle (Overijssel).
De Molenhof is een gebouw dat vroeger diende als bejaardenhuis, maar nu dankzij pandeigenaar Habion een tweede jeugd heeft gekregen en niet verloren is gegaan als woonplek. Ouderen en jongeren wonen er nu samen onder één dak, met voor iedereen een eigen appartement maar ook een gezamenlijke ‘huiskamer’. Het gebouw wordt volledig verbouwd, zodat het voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd.

Tekst gaat verder onder de video

Op jezelf en toch samen
Daarna werden we ontvangen bij de Knarrenhof in Zwolle. Dit concept is gebaseerd op de oude hofjes van vroeger, waarbij naoberschap centraal staat. Iedereen heeft een eigen woning, maar door de opzet en het ontwerp van de hofjes is er ruimte voor ontmoeting en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld het onderhoud van de tuin. De Knarrenhof is in allerlei vormen en voor elke combinatie van doelgroepen mogelijk. Inmiddels zijn er al op diverse plaatsen in het land dit soort initiatieven ontstaan; een landelijke stichting helpt deze te realiseren.

Erfdelen en tussenwoonvormen
Weer terug in de Achterhoek bezochten we in Geesteren een praktijkvoorbeeld van ‘erfdelen’, waar meerdere generaties op één erf (maar wel in aparte woondelen) bij elkaar wonen. Dergelijke vormen van erfdelen hebben zeker in de Achterhoek ook toekomst. Tenslotte vertelde zorgondernemer Gerrie Wolf over de Herbergier, een kleinschalige woonvoorziening waar ouderen met geheugenproblemen wonen en persoonlijke 24-uurszorg krijgen. Aan dergelijke tussenwoonvormen, tussen zelfstandig thuiswonen en wonen in een instelling, is in toenemende mate behoefte.

Inzet en ruimte
Wat er nodig is om nieuwe woonvormen tot een succes te maken? Een enthousiaste initiatiefgroep die zich ervoor inzet én bereidheid van betrokken instanties om hier ruimte aan te geven.

Achterhoek wil ‘zombiebodem’ leven inblazen

De Gelderlander publiceerde kort geleden een artikel waarin hoogleraar dierecologie Henk Siepel van de Radbouduniversiteit Nijmegen aangaf dat uit steekproeven blijkt dat de bodem van Twente en de Achterhoek nauwelijks nog bodemfauna bevat door overbemesting en te vaak ploegen en scheuren. ‘Zombiebodem’ noemde hij de akkers: “Het ziet er groen uit, maar is zo dood als een pier.” Volgens Arjan Bonthuis, voorzitter van LTO-afdeling Zuid Twente, die in het artikel ook aan het woord komt, heeft het bodemleven de aandacht van landbouwers: “Om te zeggen dat de bodem hier zo dood als een pier is, dat is onzin.”

Boswachter Hielke Alsemgeest, melkveehouder Suzanne Ruesink en LTO-voorzitter afdeling Oost Achterhoek en melkveehouder Mark Ormel laten ook hun licht schijnen over de staat van de Achterhoekse bodem. De zorgen van Siepel worden gedeeld, maar tegelijkertijd benadrukken zij dat er ideeën en initiatieven zijn om het tij te keren. “Boeren hebben ook baat bij grond van goede kwaliteit.”

Lees hier het hele bericht van Achterhoek Nieuws.

Regiodeal: samen werken aan aantrekkelijke woon- en leefomgeving

17 januari vond in het gemeentehuis van Bronckhorst een brede bijeenkomst plaats in het kader van de Regiodeal ‘Achterhoek in Transitie’. Met deze deal wil de Achterhoek de samenwerking tussen regionale partners versterken en afspraken maken met provincie Gelderland, Rijksoverheid en relevante landelijke partijen over de aanpak van en inzet op de opgaven rond wonen en (leegstaand) vastgoed. Het is belangrijk hierin te investeren, zodat we ook in de toekomst een economisch sterke en aantrekkelijke regio blijven!

Extra investeren
Na een welkom door burgemeester Marianne Besselink lichtte wethouder Ted Kok (Aalten) kort de koers toe die sinds 2015 met de Regionale Woonagenda is ingezet door woningcorporaties, gemeenten en provincie. De Achterhoek investeert al heel veel in de woon- en leefomgeving van zijn inwoners. Maar waar kunnen we versnelling in de aanpak creëren, door effectief samen te werken met de verschillende overheden en regionale (markt)partijen? En hoe is daar de hulp van Rijk en provincie bij nodig?

Gezamenlijke ambities
Tijdens het ochtendprogramma kwamen zo’n 50 vertegenwoordigers van bedrijfsleven, banken, woningcorporaties, provincie en gemeenten bij elkaar om de inhoud van de Regiodeal verder vorm te geven. Centrale vraag: wat zijn onze gezamenlijke ambities voor het behoud van een aantrekkelijke woon- en leefomgeving?

Korte en lange termijn
Het is noodzakelijk om voldoende recht te doen aan de (woon)behoefte op korte termijn. Bijvoorbeeld voor mensen van buiten de Achterhoek die in de regio aan het werk willen/ gaan, maar hier geen (geschikte) woning kunnen vinden. Een duidelijke wens van o.a. regionale bedrijven met personeelstekort is om hier een oplossing voor te vinden.
Tegelijkertijd is voor lange termijn een regionale (uitvoerings)strategie met ruimte voor lokaal maatwerk nodig. Bevolkingsprognoses en woononderzoeken tonen aan dat woningvraag en -aanbod (type en aantal) in de toekomst steeds meer scheefgroeien en daar moeten we nu al op anticiperen.

Succesvolle opties
In twee deelsessies is gekeken naar instrumenten en aanpakken die succesvol (kunnen) zijn in de Achterhoek en die een plek moeten krijgen in de Regiodeal. Zo is er gesproken over het volledig ontzorgen van mensen die hun woning willen renoveren/verduurzamen, over het begeleiden van boeren die willen stoppen met hun bedrijf, het zoeken naar nieuwe financieringsarrangementen en het bundelen van kennis en expertise.

Gesprek landelijke partijen
‘s Middags gingen de Achterhoekse deelnemers in gesprek met vertegenwoordigers van landelijke partijen (Vereniging Eigen Huis, NVM, MBO-Raad, Rabobank, SVn, UNETO-VNI, Kadaster) over hun visie op en rol bij de woon- en leefopgaven van de Achterhoek en de Regiodeal.

Gezamenlijke aanpak
Eén van de conclusies van de bijeenkomst: het is belangrijk dat regionale en landelijke partijen (marktpartijen, maatschappelijke organisaties zoals onderwijs en zorg en overheden) de meerwaarde zien van een gezamenlijke aanpak en zich daarom achter de Regiodeal scharen. Een aantrekkelijke woon- en leefomgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid en bereiken we alleen als alle betrokkenen hier samen aan werken en zich er actief voor inzetten.

Klik op foto’s voor vergroting

Minder leerlingen en personeel: innovatie hard nodig

Uit de Transitieatlas Beroepsonderwijs Achterhoek blijkt dat de beroepsbevolking in de periode tot 2030 met 19.000 personen afneemt. Het is dus een stevige opgave om de Achterhoekse economie minstens zo goed te laten groeien als de Nederlandse, zoals de ambitie is van de Uitvoeringsagenda Achterhoek2.0.
Volgens prognoses zal het aantal leerlingen op de scholen voor voortgezet onderwijs in de Achterhoek met 5.800 afnemen, een daling van 30%.
Lees het rapport Transitieatlas Beroepsonderwijs Achterhoek

Innovatie
Om én de teruggang in arbeidskrachten op te vangen én een economische groei te realiseren is innovatie van groot belang. Immers door innovatie kan met relatief minder mensen meer omzet worden gerealiseerd zodat de arbeidsproductiviteit stijgt. Desondanks zijn er zo’n 2.660 extra werknemers nodig om deze groei te realiseren. Naast de uitbreidingsvraag krijgt de Achterhoek tot en met 2025 te maken met een vervangingsvraag (mensen die de arbeidsmarkt verlaten door o.a. pensioen) van 25.000 werknemers.
Dat betekent dat ruim 27.000 nieuwe werknemers nodig zijn in 2025. In de bouwnijverheid, de (slimme) maakindustrie en de HTSM zal het aantal banen het sterkst toenemen, naast een forse vraag naar personeel in de zorgsector. Overschot van personeel zal met name komen vanuit de zakelijke-, financiële- en overige dienstverlening.

Talent behouden
Naast de maximale inzet op innovatie, om de arbeidsproductiviteit te laten stijgen, is het nodig om maximaal in te zetten op het behouden van talent (zoals het verhogen van de doorstroom van leerlingen uit de regio naar de arbeidsmarkt, het terughalen van jongeren en ouderen die buiten de regio een baan hebben) en het benutten van mensen die op dit moment nog niet werkzaam zijn (zij-instromers, mensen met een uitkering, statushouders).

Achterhoekse partijen maken de komende maanden een concrete agenda om gezamenlijk deze opgave te realiseren.

Bron: POA Achterhoek

“Niet praten, maar doen is grootste uitdaging!”

Op 15 december vond de tweede reis van Samen Goed Wonen plaats, met dit keer de focus op investeren in de kwaliteit van de eigen woning. Denk daarbij aan verduurzaming, levensloopbestendig maken en investeringen in comfort. Reisleider Gerry nam de groep mee langs verschillende initiatieven in de Achterhoek, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is op dit gebied.
>> Bekijk de videoterugblik van deze reis.

Verduurzaming (corporatie)woningen

Gerrolt Ooijman, manager Strategie en Vastgoed bij woningcorporatie Wonion, vertelde over de manier waarop zij investeren in hun vastgoed, om in 2030 energieneutraal te zijn. Wonion voert diverse renovatieprojecten uit in de bestaande woningen en waar nodig plegen zij nieuwbouw (in combinatie met sloop). Ook bieden zij particuliere eigenaren diverse mogelijkheden om mee te doen met renovatie of verduurzaming in een blok of straat waar Wonion woningen heeft. In de praktijk blijken die woningeigenaren nog lastig te overtuigen. Na een inspirerend verhaal kon men in Varsseveld met eigen ogen woningen bekijken die van binnen en buiten verduurzaamd en levensloopbestendig gemaakt worden.

Zlim Thuis

In de bus gaf Anja van Maren van Kruiswerk Achterhoek toelichting op het project Zlim Thuis. Zlim Thuis ziet langer zelfstandig wonen als een maatschappelijke opgave waarvoor bewustwording en gedragsverandering nodig is. Naast informeren en adviseren, helpen zij inwoners om handige (technische) oplossingen en slimme aanpassingen in huis te realiseren. Zodat inwoners zelfstandig en zo comfortabel en veilig mogelijk de dagelijkse dingen in huis kunnen blijven doen. Ondanks de eventuele beperkingen van het ouder worden. Zie ook www.zlimthuis.nl.

Belevingswoning Schöneveld

In Doetinchem werd een bezoek gebracht aan de Belevingswoning in de wijk Schöneveld, waar je kunt zien en ervaren wat er mogelijk is aan woningaanpassingen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Ook kan men er advies krijgen hoe dit te regelen. Ook voor mensen die nog niet direct hulp nodig hebben, is het slim om alvast na te denken over de toekomst. Meer informatie op http://belevingswoning.nl.

Niet alleen je woning is belangrijk, maar ook je directe woonomgeving. Is onze openbare ruimte (straten, stoepen, verlichting) wel voldoende ingericht voor ouderen of mensen met een beperking? Met het aantrekken van een ‘ouderdomspak’ kon men ervaren of dit zo is. De conclusie is dat er nog wel verbeteringen mogelijk zijn, zeker gezien de verwachte toename van ouderen in de Achterhoek.

Toekomstagenda

In zaal De Mulderije in Ulft gingen we in gesprek over de Toekomstagenda voor de Achterhoek. Waar moeten we de komende jaren echt mee aan de slag? Belangrijk is het bieden van veiligheid en zekerheid (zeker voor ouderen), investeren in bewustwording rond verduurzaming en meer aandacht hebben voor de (woon)omgeving. Wat daarvoor nodig is, is meer samenwerking tussen partijen, het bundelen van ideeën en projecten en voorbeelden in de nabije omgeving laten zien (dit maakt het laagdrempelig).

De volgende reis van Samen Goed Wonen is op vrijdag 26 januari en gaat over vernieuwende samenwerkingsvormen. Meld je nu alvast aan op www.toekomsttoer.nl/ikgamee

Achterhoekse Toekomst Toer
De reizen van Samen Goed Wonen worden georganiseerd in het kader van de Achterhoekse Toekomst Toer; een reis naar de Achterhoek van morgen. Alle actieve Achterhoekers kunnen mee om zich te laten inspireren en samen aan de toekomst te bouwen.