Achterhoekse Toekomst Toer

De Achterhoekse Toekomst Toer: een reis naar de Achterhoek van morgen. Alle actieve Achterhoekers kunnen mee om zich te laten inspireren en samen aan de toekomst te bouwen. Veel inwoners zijn al betrokken en steken energie in vaak kleinschalige, lokale projecten waar ze in geloven. En in hun dagelijks werk zetten vele Achterhoekers zich, direct of indirect, in voor een sterke en leefbare regio. Dat is lang niet altijd zichtbaar en bekend. Bijvoorbeeld de inzet van slimme, digitale technologie op de werkvloer, nieuwe woonvormen of vervoer op maat. Maar ook op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid, voorzieningen nieuwe stijl, zoals een multifunctioneel dorpshuis, en het betrekken en binden van jongeren.

Toekomstreis van oktober 2017 tot maart 2018
De Toekomst Toer is 2 oktober 2017 gestart en afgesloten op 19 maart 2018. Tijdens de Toer hebben we acht verschillende themareizen georganiseerd. Daarin hebben vele geïnteresseerde deelnemers zelf gezien en beleefd wat er nu al gebeurt in deze prachtige, innovatieve regio! Bovendien hebben ze meegebouwd aan de toekomst, door met ons te delen wat zij belangrijk vinden voor de toekomst(agenda) van de Achterhoek. Verderop onder ‘Themareizen’ vind je meer informatie over de themareizen, met video’s.

Afsluiting Toekomst Toer 19 maart
Zoals gezegd sloot de ToekomstToer 19 maart 2018 af, in schouwburg Amphion in Doetinchem. De volle zaal werd in woord en beeld meegenomen langs de acht themareizen die we gemaakt hebben met ruim 300 actieve Achterhoekers. Open hier het bericht over de bijeenkomst, met een dynamische videocompilatie van alle reizen.

ToekomstKrant Achterhoek
Alle input hebben we gebundeld in de ToekomstKrant Achterhoek. Hierin staan voor elk van de vier hoofdthema’s (Economie & talent, Wonen & zorg, Mobiliteit & vervoer en Energie & agro) de ontwikkelingen op de lange termijn, hoe de regio er nú voor staat, maar vooral wat de Achterhoek wil bereiken richting 2030 en op welke uitdagingen daarvoor per thema moet worden ingezet!
Alle inwoners van de Achterhoek krijgen deze krant in week 13 (vanaf 26 maart) in de brievenbus, als bijlage van alle edities van huis-aan-huis-blad Achterhoek Nieuws. Woon je niet in de Achterhoek of heb je ‘m gemist? Open hier de online versie van de ToekomstKrant.

Themareizen
Je vindt hieronder o.a. meer informatie over de themareizen die hebben plaatsgevonden!

Reis ‘Samen onderweg naar circulaire landbouw’

  • 21 februari 2018 kregen deelnemers aan deze reis te zien dat er in de Achterhoek mooie praktijkvoorbeelden zijn van boeren en aanverwante bedrijven in de agrarische sector die de laatste technieken en innovaties toepassen. Met oog voor het milieu, duurzaamheid en circulaire economie. Lees meer en bekijk de video van deze reis.

Achterhoekse ondernemers in gesprek met young professionals in Amsterdam

  • 20 februari ontmoetten vijfentwintig ondernemers uit de Achterhoek in een Amsterdams café dertig enthousiaste, Achterhoekse young professionals (tot 35) die hun geboortestreek hebben ingeruild voor de hoofdstad. Tijdens een gezellig diner werd vooral besproken of de jongeren van plan zijn terug te keren naar het Oosten en wat daar dan voor nodig is. Lees en bekijk meer hierover.

Reis ‘Samen slim op weg’

Reis ‘Samen energiek de toekomst in’

Drie reizen Samen Goed Wonen

Start ToekomstToer 2 oktober 2017

Wat is er aan de hand met het weiland van de Mariënveldse boer Alfred te Molder?

Een video over de 3D-betonprinter, die o.a. in actie te zien was tijdens de Toekomst Toer op 2 oktober bij Meilink in Borculo.

Initiatief van Achterhoek2020
De Achterhoekse Toekomst Toer is een initiatief van Achterhoek2020. Deze samenwerking van Ondernemers, Overheid en maatschappelijke Organisaties werkt sinds 2009 aan de toekomst van de Achterhoek. De nadruk in de Uitvoeringsagenda Achterhoek2020 ligt op het stimuleren van ‘Smart Werken’, iets waar veel innovatieve maakbedrijven in onze regio goed in zijn. Smart Werken dringt ook steeds meer door in bedrijven en organisaties buiten de maakindustrie.

Naast Smart Werken zijn ‘Wonen’ en ‘Bereikbaarheid’ van groot belang voor de regionale toekomst. We moeten in deze randvoorwaarden blijven investeren om de Achterhoek als regio binnen Oost-Nederland verder te ontwikkelen.