Achterhoekse Toekomst Toer

De Achterhoekse Toekomst Toer is een reis naar de Achterhoek van morgen. Alle actieve Achterhoekers kunnen mee om zich te laten inspireren en samen aan de toekomst te bouwen. Veel inwoners zijn al betrokken en steken energie in vaak kleinschalige, lokale projecten waar ze in geloven. En in hun dagelijks werk zetten vele Achterhoekers zich, direct of indirect, in voor een sterke en leefbare regio. Dat is lang niet altijd zichtbaar en bekend. Bijvoorbeeld de inzet van slimme, digitale technologie op de werkvloer, nieuwe woonvormen of vervoer op maat. Maar ook op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid, voorzieningen nieuwe stijl, zoals een multifunctioneel dorpshuis, en het betrekken en binden van jongeren.

Toekomstreis van oktober 2017 tot maart 2018
De Toekomst Toer is 2 oktober gestart en duurt tot het Innovatiefestival Achterhoek in maart 2018. Je kunt mee met een aantal themareizen om zelf te zien en beleven wat er nu al gebeurt. Je doet inspiratie op, komt in contact met streekgenoten en kunt actief meewerken aan de toekomst van onze regio. Doel is een nieuwe toekomstagenda voor de Achterhoek, die in het voorjaar van 2018 klaar is. Daarvoor hebben we INSPIRATIE, ENTHOUSIASME en LEF nodig! Kortom: JOU! Ga mee op reis en deel wat jij belangrijk vindt voor de toekomst van de Achterhoek.

Vervolgreizen
Tot maart 2018 organiseren we reizen rondom specifieke thema’s. Tijdens de start van de Toekomst Toer op 2 oktober hebben we hiervoor al suggesties gekregen. Onze reizen zullen hierop aansluiten om voor iedereen een interessante reis aan te kunnen bieden.

Ga mee met één van de twee reizen op 26 januari 2018 en/of de reis op 21 februari. Hier lees je meer info over elk van deze themareizen.
Aanmelden is noodzakelijk en kan op www.toekomsttoer.nl/ikgamee. Geef in het aanmeldformulier aan in welke reis/reizen je geïnteresseerd bent en vul de gevraagde informatie in.

Toekomst Toer tot nu toe
Informatie over de Toekomst Toer die beschikbaar is delen we hier graag met jou. Naarmate de reis vordert vullen we dit aan.

Vrijdag 8 december vond een reis plaats met als thema duurzaamheid en energietransitie. Onderdelen van het programma van de reis zijn gefilmd. Bekijk hier de video en een artikel van Achterhoek Nieuws.

Reizen Samen Goed Wonen

Start Toer 2 oktober 2017

Wat is er aan de hand met het weiland van de Mariënveldse boer Alfred te Molder?

Een video over de 3D-betonprinter, die o.a. in actie te zien was tijdens de Toekomst Toer op 2 oktober bij Meilink in Borculo.

Initiatief van Achterhoek2020
De Achterhoekse Toekomst Toer is een initiatief van Achterhoek2020. Deze samenwerking van Ondernemers, Overheid en maatschappelijke Organisaties werkt sinds 2009 aan de toekomst van de Achterhoek. De nadruk in de Uitvoeringsagenda Achterhoek2020 ligt op het stimuleren van ‘Smart Werken’, iets waar veel innovatieve maakbedrijven in onze regio goed in zijn. Smart Werken dringt ook steeds meer door in bedrijven en organisaties buiten de maakindustrie.

Naast Smart Werken zijn ‘Wonen’ en ‘Bereikbaarheid’ van groot belang voor de regionale toekomst. We moeten in deze randvoorwaarden blijven investeren om de Achterhoek als regio binnen Oost-Nederland verder te ontwikkelen.